Some like it raw

Kako početi?

Naš savjet je da budete vrlo opušteni. Nemojte si zadavati stroge ciljeve (npr. „od sutra ću biti 100% na sirovoj ishrani”, „odustat ću od svih proizvoda životinjskog porijekla” itd). S takvim pristupom, većina od vas neće uspjeti, jer je potreban duži vremenski period kako bi se vaše tijelo priviklo na novi način ishrane i na novi životni stil.
Preporučujemo nekoliko koraka za pristup veganskoj ishrani:

Korak 1.: Dodajte

Pokušajte ubaciti barem jedan mali obrok ili užinu u dosadašnju ishranu.
Na primjer, možete početi s ubacivanjem poznatih zelenih sokova napravljenih u blenderu (green smoothies), ujutro prije doručka. Tijekom dana ćete se lijepo osjećati, ako ujutro popijete zeleni sok, koji je svjež, pun enzima, vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. Možete uživati u bilo kojoj kombinaciji koju ćete pronaći na internetu ili možete probati naše recepte.
Nastavljate dalje... Zanemarite klasični doručak, a umjesto njega popijte duplu količinu zelenog soka. Ako vam dobro ide, dodajte još jedan sirovi obrok tijekom dana.

Korak 2.: Oduzmite malo

Sad, kad ste već probali dosta sokova, salata, deserta i drugih vrsta ove ishrane bazirane na biljkama (plant based diet), vrijeme je za promjenu i izostavljanje nekih namirnica koje su vam potpuno nepotrebne. Međutim, svakako je potrebno napraviti razliku između hrane koju treba izbjegavati u potpunosti i hrane koja nije idealna, ali je sasvim u redu za ovaj prijelazni period.
Hrana koja je više puta obrađivana, ili tercijarno obrađivana hrana, definitivno bi se mogla svrstati u prvu grupu, zajedno s umjetnim zaslađivačima.
Ova hrana je najčešće pakirana u kutijama, vrećicama i začinjena s mnogo boja, konzervansa i aditiva, a sve u cilju da ima duži rok trajanja. To su najčešće:

 • Gumeni bomboni
 • Paštete
 • Čips
 • Pasterizirano i homogenizirano mlijeko i mliječni proizvodi
 • Začini koji sadrže natrij-glutamat (poput Vegete)
 • Suhomesnati proizvodi
 • Žvakaće gume
 • Topljeni sirevi
 • Razni margarini
 • „Prirodni“ sokovi u tetrapaku
 • Sve ono što je upakirano u vrećice i može se naći na policama u svim marketima

Vjerojatno neki od vas većinu navedenih proizvoda odavno nisu okusili, a što se vas ostalih tiče, vrijeme je da im kažete Zbogom!
U prijelaznom periodu možete koristiti integralnu tjesteninu u kombinaciji s nekim sirovim umakom ili preljevom, ili napraviti pljeskavice od oraha i kombinirati ih s integralnim raženim kruhom i salatom.

Korak 3.: Oduzmite puno

Ako ste postigli uspjeh i dobro zdravlje pomoću navedenih koraka, onda ste spremni za sljedeći korak, a to je pojednostavljenje vaše ishrane.
Ovo znači eliminaciju svih namirnica životinjskog porijekla ili barem isključenje svih vrsta mesa. Riba i jaja neka vam budu zlatna rezerva, iako većina ljudi u ovoj fazi zapravo ne žudi za mesom, nego za sirom.
Možemo napomenuti da je dobro pripremljeni sir od makadamije i indijskih oraščića izvrsna zamjena za klasični sir.
Nastavite jesti termički obrađeno povrće, žitarice i mahunarke i zapamtite da nije cilj biti 100% sirovi vegan, nego dodati što više sirovih obroka u vašu ishranu.
Ako ne uspijete u prvom pokušaju, ne očajavajte! Niste prvi, niti jedini!
Pokušajte ponovo!

Print Friendly and PDF
Copyright © 2018 Some like it raw. Sva prava zadržana.