Some like it raw

Oprema

Prije no što počnete, bitno je napomenuti da ne morate kupiti sve aparate i uređaje odjednom. Dajte si malo vremena kako biste se dobro upoznali sa svakim primjerkom nabrojane opreme prije nego što prijeđete na sljedeći korak. Ni najbolja i najskuplja oprema na svijetu neće imati nikakvog efekta ako samo stoji na stolu!
Kada malo više uđete u ovaj način života, oprema s ovog popisa bit će vam neophodna za svakodnevnu upotrebu.

1. Brz, moćan blender

VitamixSinonim za brz i moćan blender za svakog poklonika ovakvog načina ishrane jest Vitamix.
Je li vam zaista i potreban? To je velika investicija, pa sigurno želite znati je li baš toliko vrijedan.
Blender Vitamix je jedan od onih uređaja namijenjenih svakodnevnoj upotrebi. Brzo i jednostavno možete napraviti zelene i voćne sokove, zdravi sladoled od smrznutog voća, razne preljeve za salate, maslac od orašida, razne umake, juhe, itd. Motor je jačine dvije konjske snage, raskida staničnu strukturu voća i povrća, te tako dobivamo sve vitamine, minerale i enzime skrivene u celuloznoj strukturi, u gotovom obliku.
Nijedan drugi kuhinjski aparat ne može vam ponuditi dostignuća, brzinu, izdržljivost i pouzdanost, a da i ne spominjemo koristi za vaše zdravlje, koje ćete dobiti od Vitamixa. Ovaj izuzetan stroj zamjenjuje rad 10 posebnih kuhinjskih aparata i to bez ikakvih dodataka. Obavlja više od 50 radnji s hranom, uključujući i 4 jedinstvena procesa koje nijedan drugi kuhinjski aparat ne može obavljati. Vitamix 5200 pravi sok od prirodne hrane za minutu, kuha juhu bez štednjaka, pravi ukusne i zdrave sladolede za 30 sekundi, pa čak melje žitarice i mijesi tijesto za samo 5 minuta.
Blender Vitamix zaista je vrijedna i isplativa investicija.

 

2. Multipraktik

Magimix

 

Multipraktik se, za razliku od Vitamixa, koristi za gušće sastojke i smjese. Multipraktik je pogodan za smjese za kruščiće i krekere.
Ovo je jedan od onih uređaja, kod kojeg dobivate onoliko koliko ste i platili, pa čak i više od toga. Preporučujemo procesor za hranu Magimix koji posjeduje mnoštvo opcija - za fino i grubo sjeckanje, pasiranje, mućenje, a ima i cjedilo za sokove od citrusa snage 1100W.

 

 3. Dehidrator

DehidratorDehidrator služi za sušenje voća i povrća, pravljenje sirovih kruščića, lanenih krekera, kora za deserte, a i sirevi se također mogu praviti u njemu. Dehidrator Excalibur je jedan od najrasprostranjenijih među pristašama sirove hrane. Prikladan je za korištenje zato što suši izjednačeno i temeljito, kako krekere, tako i voće i povrće. Otvara se s prednje strane i ima termostat koji se može podesiti i na niske temperature.

 

 

 4. Sokovnik

HuromKada pijete svježe napravljene sokove, svu energiju dobivate trenutno, bez čekanja da ih vaš organizam probavi. Kad god popijete svježe cijeđen sok od povrća, osjećat ćete se vitalnima i punima energije.
Hurom je energetski efikasan stroj namijenjen gurmanima, pomoću kojeg možete dobiti mnogo više, kako na količini, tako i na kvaliteti soka, zahvaljujući patentiranoj tehnologiji za hladno cijeđenje koja radi po sličnom principu kao mužar i tučak.
Pomoću njega možete napraviti sve, od soka, sojinog i bademovog mlijeka, do koktela, umaka, marinada, kašica za bebe i sladoleda, a pulpu koju ćete dobiti cijeđenjem možete iskoristiti, za bolji okus vaših obroka.

 

5. Spiralizator

Spiralizator

 

Spiralizatorom možete napraviti zaista duge „rezance“ od raznih vrsta povrća kao što su zelene tikvice, paštrnjak i mrkva. Također, jednostavan je za korištenje i daje hrani neverojatan izgled, bez mnogo napora ili potrebne vještine.

 

 

 6. Oštar nož i dobra daska za seckanje

Oštar nož i daskaBudući da ćete morati posvetiti više pažnje nego uobično seckanju povrća i voća, oštar nož i daska za sjeckanje neophodan su pribor za ovu vrstu pripremanja hrane. Preporučujemo korištenje keramičkih noževa, zato što ne oksidiraju hranu.
Ako se počnete pridržavati ovog načina ishrane s tupim nožem uza se, bit ćete obeshrabreni od samog početka. Rezanje tupim nožem oduzet će vam mnogo više vremena, a uz to postoji i velika mogućnost da se porežete uslijed jakog pritiskanja.
Drvene daske za sjeckanje su dosta praktične, pogotovo bambusne, jer apsorbuju vrlo malo vlage.

 

7. „Sjecko” ili mandolina

Sjecko ili mandolina

 

Pomoću „sjecka” možete sjeckati voće i povrće na nevjerojatno tanke komade, a imat ćete i odlične rezultate kad je u pitanju dekoracija. Možete sjeći lišće od cikle, mrkve ili daikon rotkve, brzo i jednostavno, a istovremeno će povrće biti ukusnije i privlačnije za jelo. Osim toga, „sjecko” neće koštati mnogo, a bit će vam vrlo koristan.

 

  8. Vrećica za cijeđenje mlijeka

Vrećica za cijeđenje mlijeka

 

Vrećice za cijeđenje mlijeka odlične su za pravljenje biljnog mlijeka. Sve što trebate učiniti je izblendati šalicu orašida (bademi, lješnjaci ili orasi, koje ste prethodno potopili u vodi nekoliko sati) s 3 čaše vode. Na kraju procijedite dobiveno mlijeko kroz ovu vrećicu.
Dobit ćete punu vrećicu pulpe od orašida, koja se dalje može koristiti za druge recepte, kao i nekoliko čaša biljnog mlijeka, koje možete zasladiti i napraviti milk-shake, čokoladno mlijeko i mnoge druge stvari.

 

 

Na kraju ćemo završiti jednom starom poslovicom: „Bez alata, nema zanata!“.

Print Friendly and PDF
Copyright © 2018 Some like it raw. Sva prava zadržana.